• Slide 01
  • Slide 02
  • Slide 03
  • Slide 04
  • Slide 05
  • Slide 06

Dějepisná exkurze do Prahy

Se žáky 2. stupně jsme se vypravili ve čtvrtek 19. května 2022 na velkou praktickou hodinu dějepisu do našeho hlavního města. Už po deváté hodině jsme kráčeli po Václavském náměstí, pak po Národní třídě a kolem Betlémské kaple ke Karlovu mostu. Tam bylo naše první zastavení – plavba po Vltavě. Postupně vypluly tři lodičky, v nichž nám kapitáni lodi po celou dobu plavby popisovali nejzajímavější historické památky, které jsme z lodiček viděli. Protože měly lodičky malý ponor, mohly s námi vplout i do Čertovky. Nanuk a limonáda nám zpestřily pohled na Prahu z Vltavy.
Poté jsme prošli Karlův most, pak kolem chrámu sv. Mikuláše a Nerudovou ulicí na Pražský hrad. Právě se tam za zvuků vojenské hudby odehrávala slavnostní výměna stráží. V areálu Hradu jsme si prohlédli chrám sv. Víta s komnatou ostatků sv. Václava, Vladislavský sál s kopiemi korunovačních klenotů a na závěr Zlatou uličku s Daliborkou.
Po Starých zámeckých schodech a přes Mánesův most jsme prošli do Židovské čtvrti. Ve tři hodiny odpoledne jsme na Staroměstské radnici viděli v chodu mechanismus s dvanácti apoštoly včetně kokrhání plechového kohouta. Pak už naše kroky mířily kolem historického sídla Karlovy univerzity - starobylého Karolina a Prašné brány k novodobému vrcholu naší cesty – nákupnímu centru Palladium.
Jsme rádi, že nám všechno vyšlo, nikdo se neztratil, nepršelo a všichni jsme se vrátili s hlavou plnou zážitků v pořádku domů.


Mgr. Vladimíra Piková